donderdag 11 oktober 2018

Reis in stijl naar de Dag van de Railmuseamedewerkers op 3 november!


Zoals bekend vindt op zaterdag 3 november 2018 bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik de jaarlijkse 'Dag voor de Railmuseamedewerkers' plaats. De vereniging Historisch Railvervoer Nederland heeft aan de Nederlandse Spoorwegen gevraagd iets te willen betekenen voor het vervoer van zoveel mogelijk vrijwilligers van de Nederlandse railmusea naar Hoorn op zaterdag. De NS heeft een bijzonder genereus aanbod gedaan en stelt ons gratis rijdend personeel, dienstregelingpaden en energie en infraheffing ter beschikking. Dat stellen we natuurlijk bijzonder op prijs, want zo is een unieke reisgelegenheid in historische stijl naar Hoorn mogelijk! 


Eén van onze leden is de Stichting Hondekop, die een 100 meter lang elektrisch treinstel met plek voor 200 vrijwilligers op de baan heeft; treinstel 766. Zij hebben aangegeven dat hun stel voor de aan- en afvoerrit naar en van Hoorn beschikbaar is en vragen daarvoor (omdat HRN daarvoor geen budget kan vrijmaken) van de reizigers een -vrijwillige- kleine bijdrage.


Er is een dienstregeling gekozen die kans biedt op het meenemen van (relatief veel) vrijwilligers van de railmusea.

De trein vertrekt 's ochtends om ongeveer 10.00 uur uit Tilburg, zodat vrijwilligers van de SGB en alle andere vrijwilligers uit West-Brabant en Zeeland als eerste kunnen instappen. Daarna wordt Den Bosch aangedaan (aankomst 10.26 uur, vertrek 10,49 uur) voor de collega's van de ZLSM en van allen die ten zuiden van Arnhem/Nijmegen wonen. Via Utrecht (aankomst 11.24 uur, vertrek 11.31 uur), waar vrijwilligers van het Spoorwegmuseum, SSN, VSM en MBS, maar natuurlijk ook van andere organisaties kunnen instappen, gaat het naar Amsterdam (aankomst 12.00 uur, vertrek 12.16 uur), waar de medewerkers van onder andere de Stoomtrein Katwijk-Leiden, de EMA, het ISM, het Rijssens Leemspoor en de STAR (via de Hanzelijn aangereisd) kunnen instappen en het laatste stukje meerijden naar Hoorn (aankomst 12.47 uur). De terugreis gaat in omgekeerde volgorde: Hoorn vertrek 17.23 uur, Amsterdam aankomst 17.54 uur, vertrek 18.01 uur, Utrecht aankomst 18.28 uur, vertrek 18.36 uur, Den Bosch 19.15 uur, vertrek 19.16 uur en Tilburg aankomst 19.32 uur. De genoemde tijden zijn nog indicatief.


LET OP: iedere vrijwilliger die mee wil reizen, meldt zich individueel aan via het mailadres HRNdag@mat54.nl Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Bij 190 aanmeldingen is de 766 zitvol. Geef daarbij aan bij welke organisatie je medewerker bent en waar je in wilt stappen.
Enkele dagen voor vertrek ontvangen de meereizende vrijwilligers op het mailadres waarmee ze zich hebben aangemeld een QR-code waarmee ze op de in- en uitstapstations de poortjes kunnen openen om bij de 766 te komen. Bij overintekening wordt dit binnen 24 uur gemeld aan degene voor wie geen plek meer is in de extra trein.

LET OP 2: voor de reis naar en van de in- en uitstapstations is een regulier vervoersbewijs nodig. Tot en met zondag 14 oktober heeft Albert Heijn nog een goedkope dagkaart in de aanbieding, die hiervoor uitkomst kan bieden. Helaas is deze online uitverkocht, maar er zijn wel Albert Hein-0vestigingen die de kaart nog in voorraad hebben.


Tot slot: de inzet van stel 766 is een buitenkansje: groot genoeg om veel mensen naar Hoorn te brengen en bovendien helemaal in stijl, met historisch materieel. Maar net als al het andere museummaterieel is de inzet en het onderhoud van het stel kostbaar. Omdat we als HRN pas in een laat stadium met dit idee aan de slag konden gaan, is er geen budget. We bevelen van harte bij jullie aan, om op zaterdag 3 november per persoon een kleine bijdrage van € 5,00 te doneren als kleine tegemoetkoming in de kosten van het onderhoud van de 766. Daarvoor zal tijdens de rit jullie aandacht worden gevraagd.

We hopen natuurlijk dat jullie in groten getale gebruik maken van de mogelijkheid om met hondekoptreinstel 766 mee te reizen naar de bijeenkomst in Hoorn!
-->