woensdag 21 november 2018

Een historische atlas van het mobiele erfgoed

Op 12 december a.s. vindt het tweede Platform Mobiel Erfgoed plaats, bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.
Het onderwerp van dit platform is een digitale atlas van de historische infrastructuur en van het mobiel erfgoed. Inmiddels zijn de inhoud van het programma en de sprekers bekend:

13.30
- Inloop

14.00  
- Welkom en inleiding
Arjen Kok, specialist roerend en immaterieel erfgoed  RCE
- Mobiel erfgoed en de historische infrastructuur in Nederland 
Ben Boortman, voorzitter stichting MCN (Mobiele Collectie Nederland) over het belang van de historische omgeving voor het mobiel erfgoed.
- Kanalen in Nederland
Roger Raat, initiator en beheerder van de website Kanalen in Nederland, vertelt over zijn inventarisatie van historische kanalen in Nederland.
- Vervlogen Vliegvelden
Coert Munk en Jan Willem de Wijn inventariseren alle vliegvelden die Nederland ooit heeft gekend. De teller is de 450 gepasseerd en tikt door.
- Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland
Victor Lansink en Michiel ten Broek publiceerden ‘Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland’ en brengen het historische railnetwerk van Nederland in kaart.
- Weggebruik op de kaart gezet
Hans Buiter, verenigingshistoricus ANWB, belicht ontwikkelingen van de historische infrastructuur van de weggebruiker.

15.15
- Pauze
- RCE-website Landschap in Nederland
Otto Brinkkemper, projectleider digitale landschapsatlas RCE, over de digitale atlas van de historische infrastructuur in Nederland.
- Knooppunt Leeuwarden als voorbeeld
Max Popma, adviseur stichting MCN,, nam de proef op som en onderzocht als voorbeeld de mogelijkheden om knooppunt Leeuwarden op de historische kaart te zetten.

16.45
- Afsluiting en vervolg

Deelname aan het platform is gratis maar men dienst zich wel vooraf aan te melden via de website van de RCE.