zaterdag 13 april 2019

Subsidies voor immaterieel erfgoed


Heb jij een project dat gericht is op het ontwikkelen en doorgeven van immaterieel erfgoed? Misschien is de subsidieregeling Immaterieel erfgoed iets voor jou.
Met de subsidieregeling Immaterieel erfgoed stimuleren we eigentijdse vormen van beoefening zodat het toekomstbestendig is. Door een extra impuls vergroten we de aandacht, erkenning en waardering voor immaterieel erfgoed.
We ondersteunen projecten waarin erfgoedbeoefenaars en erfgoedgemeenschappen werken aan het van deze tijd houden of maken van hun immaterieel erfgoed zodat het ook in de toekomst beoefend kan blijven worden. Door bijvoorbeeld nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan of nieuwe beoefenaars te betrekken kan het immaterieel erfgoed eigen worden gemaakt en krijgt het nieuwe toepassingsvormen.
Wat is immaterieel erfgoed?
Immaterieel erfgoed is levende cultuur die wordt doorgegeven van generatie op generatie en van persoon op persoon. Het kan bijvoorbeeld gaan om rituelen, gebruiken, ambachten of festiviteiten. Het is wat mensen maken met hoofd, hart en handen. Door het beoefenen blijft erfgoed dynamisch, verandert het mee met de tijd en wordt het doorgegeven aan volgende generaties.
Je kunt dan bijvoorbeeld binnen de railsector denken aan traditionele technieken die door de railmusea in stand worden gehouden of aan bepaalde functies, zoals die van seinhuiswachter, postsorteerder of stoker. Op de site van het kenniscentum immaterieel erfgoed vind je nog meer voorbeelden.
Aanvragen
Je kunt een aanvraag indienen van 1 april 2019 t/m 18 december 2020, of tot het totale budget bereikt is. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst.
Bedragen
De subsidie bedraagt minimaal € 1.000,- en maximaal € 10.000,- per project.
Het totale beschikbaar budget is € 1.500.000,-
Subsidieregeling
In de subsidieregeling met toelichting vind je alle details. Bijvoorbeeld wat wij verstaan onder begrippen als immaterieel erfgoed, erfgoedbeoefening, erfgoedbeoefenaar.