donderdag 28 mei 2015

HOOFDROL VOOR ENGELSE LOCOMOTIEF TIJDENS EVENEMENT 40-45

70 JAAR NA DE BEVRIJDING STELT DE STICHTING 162 EEN HISTORISCHE
ENGELSE OORLOGSLOCOMOTIEF IN DIENST. DIESELLOCOMOTIEF 33 WERD GEBOUWD IN 1941 VOOR HET ENGELSE WAR DEPARTMENT EN HIELP MEE MET DE BEVRIJDING VAN WEST-EUROPA. DE LOCOMOTIEF ZAL TIJDENS HET EVENEMENT 40-45 EEN SPECIALE TREIN VERVOEREN. 





INVASIE 
In totaal zijn voor de bevrijding van Europa in Engeland en Amerika zo'n 100.000 locomotieven en wagens gebouwd. Slechts enkelen zijn bewaard gebleven. Daaronder locomotief WD 33, die in 1944 tijdens de invasie in Normandië aan land werd gebracht. 

De Stichting 162 zelf werkt sinds 2012 samen met de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik, die de locomotief in bruikleen heeft. Na een langdurige restauratie wordt de WD 33 op 5 juni officieel in dienst gesteld. 

EVENEMENT 40-45 
Tijdens het weekend van 6 en 7 Juni a.s. is de locomotief in volle glorie te bewonderen tijdens het Evenement 40-45 dat op de stations van de Museumstoomtram wordt georganiseerd. Extra (motor)trams rijden volgens een uitgebreide dienstregeling tussen Medemblik en Twisk. Er kan een reis worden gemaakt langs het door Duitse troepen bezette
Twisk, via de geallieerden in Opperdoes naar het bevrijde Medemblik. Met originele legervoertuigen en meer dan 200 personen in de rol van militair of burger wordt een integer tijdsbeeld neergezet over en rond de jaren van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. 

Locomotief WD 33 zal gedurende het weekend een oorlogstrein trekken tussen Medemblik en Opperdoes. Naast het vervoer van 'gewonde soldaten' wordt in de trein luchtafweergeschut meegenomen..