dinsdag 30 januari 2018

Voorstel voor financiële ondersteuning mobiel erfgoed


In het regeerakkoord van het kabinet Rutte III is vastgelegd dat er voor erfgoed en monumenten de komende jaren een incidentele en extra financiële impuls beschikbaar is van 325 miljoen. In dat kader heeft de stichting Mobiele Collectie Nederland bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevrouw Ingrid van Engelshoven onder de aandacht gebracht dat hierbij ook het mobiele erfgoed niet dient te worden vergeten als de beschikbare gelden worden toegewezen aan specifieke projecten.

Om dit verzoek te concretiseren is uit elke mobiel-erfgoedsector (weg, water, lucht en rail) een uitvoeringsgereed 'toonbeeldobject’ geselecteerd dat zonder financiële injectie verloren dreigt te gaan. Dat betreft respectievelijk:  
- De houtcoaster de Noordborg uit 1962. Voor dit reeds opgeknapte schip wordt een goede herbestemmingsfunctie gezocht waarvoor een startbudget nodig is. Men streeft ernaar het schip in de historische haven van Winschoten een ligplaats te geven en te koppelen met het Brons Motoren Museum dat een nieuw onderkomen zoekt. 
Bron: http://wiki.ovinnederland.nl/
- Treinstel 23 van de Amsterdamse metro. Dit is het laatst overgebleven treinstel van de eerste serie Amsterdamse metrotreinen waarmee de Amsterdamse metro in 1977 werd geopend. Men wil dit treinstel in het hart van de Bijlmermeer plaatsen, in een glazen vitrine. 
- Een Faun-veegwagen van de Amsterdamse stadsreiniging uit 1958, waarvan de toekomst nu zeer ongewis is. Het is de bedoeling deze wagen in de toekomst weer werkend te kunnen demonstreren.
- Op het vliegveld van de Malinese hoofdstad Bamako staat een Fokker F-28 'Fellowship' langzaam weg te kwijnen. Dit vliegtuig is de eerste productiemachine van een serie van 243 stuks. Er is inmiddels een plan gemaakt om de machine veilig te stellen, te demonteren, transporteren, en opnieuw op te bouwen in een museum.

De stichting Mobiele Collectie Nederland rekent erop dat dit verzoek om ook het mobiele erfgoed mee te laten delen in de beschikbare gelden in serieuze overweging zal worden genomen.