donderdag 20 december 2018

25 jaar Fedecrail – jubileumviering en congres in april 2019 in de Harz in Duitsland


Ongeveer 170 jaar nadat de eerste trein tussen Stockton en Darlington in Groot-Brittannië reed en 43 jaar nadat de allereerste eerste museumspoorlijn, de Talyllyn Railway in Wales, van start ging, werd de Europese koepelorganisatie Fedecrail opgericht in Leuven (België) op 16 april 1994.
 
Al vele jaren is er samenwerking tussen de museum- en de toeristische spoor- en tramwegen in Europa. Het begon met een conferentie in 1989, georganiseerd door de Britse Association of Railway Preservation Societies (ARPS), die in Utrecht werd gehouden ter ere van 150 jaar Nederlandse Spoorwegen. Fedecrail begon dus met een eerste informele bijeenkomst die werd herhaald in Hameln (D) in 1991, waar de oprichting van een Europese belangenvereniging werd voorgesteld. De aanwezige vertegenwoordigers waren van mening dat er in Europa, dat op steeds meer gebieden ging samenwerken, ook meer samenwerking nodig was tussen de railmusea.
Na een periode van discussies, onderzoek en voorbereiding door een stuurgroep, werd Fedecrail op 16 april 1994 in Leuven (B) opgericht naar Belgisch recht. De statuten stellen dat samenwerking en wederzijdse ondersteuning, onderzoek, het streven naar oplossingen voor gemeenschappelijke problemen en belangenbehartiging op het niveau van de Europese Unie de belangrijkste doelstellingen zijn. Enkele jaren geleden werd Fedecrail door de Europese Commissie aangesteld als vertegenwoordigend orgaan bij de Europese Spoorwegagent (ERA).

Van harte welkom op de 25e verjaardag van Fedecrail!

Sinds bijna een jaar is Fedecrail bezig om een zeer bijzonder jubileumprogramma voor te bereiden. Allereerst is gezocht naar een geschikte locatie voor het jubileumfeest, waar plek is voor de jaarlijkse conferentie, voor de algemene ledenvergadering en voor een interessant studieprogramma. Uiteindelijk viel de keuze op de stad Wernigerode in de Harz in Duitsland.
De Duitse koepelorganisatie VDMT zegde haar medewerking bij de organisatie toe evenals de directie van de befaamde Harzer Schmalspur Bahnen (HSB) die in Wernigerode haar uitgangspunt heeft. Voeg daaraan toe de aanwezigheid van een geschikt hotel voor het congres en de medewerking van de regionale VVV en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een succesvol Fedecrail jubileumprogramma van 12 tot 17 april 2019.

Op het programma staan sessies van de verschillende werkgroepen van Fedecrail (vrijdag 12 april), de algemene ledenvergadering (zondag 14 april), een Business Conference (maandag 15 april) met een breed scala aan sprekers en onderwerpen en natuurlijk studiebezoeken aan diverse railmusea (zaterdag 12 april - woensdag 17 april). De ‘Jubileumdag’ (dinsdag 16 april) wordt gemarkeerd door een speciale HSB-stoomtrein om de zon op de top van de Brocken te zien opkomen.

Dit jaar biedt FEDECRAIL een breed scala aan 'flexi-opties' voor deelname, variërend van één enkele dag tot het volledige programma, met als doel de deelname af te stemmen op het budget en de agenda van de deelnemers. Voor jongere medewerkers van railmusea is een aantal plaatsen beschikbaar tegen speciale korting.