donderdag 27 augustus 2020

Tweejaarlijkse FIEN Industrieel Erfgoedprijs

De Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN), waarbij meer dan 60 organisaties zijn aangesloten, gaat vanaf 2021 tweejaarlijks een erfgoedprijs uitreiken onder de naam FIEN Industrieel Erfgoedprijs.

De onderscheiding is een eerbetoon aan initiatieven die hebben geleid tot restauratie en herbestemming. De FIENprijs is bedoeld om particuliere activiteiten voor behoud, restauratie en herbestemming op industrieel erfgoedterrein in het zonnetje zetten en ten voorbeeld stellen voor navolging.

Al ruim 35 jaar is de initiatiefnemer, FIEN, in Nederland de verbindende, overkoepelende organisatie voor industrieel erfgoed. De bij de federatie aangesloten verenigingen en stichtingen draaien goeddeels op vrijwilligers. Ze zijn o.a. actief voor behoud en bescherming van watertorens, sluizen en gemalen, oude fabrieksgebouwen, vuurtorens, molens, bruggen, bollenschuren, fabrieksschoorstenen, boortorens, stationsgebouwen, historische kranen, muurreclames en mobiel erfgoed (als stoomtreinen, trams en smalspoor). Ook varend erfgoed behoort tot de activiteiten. 

FIEN vindt het de hoogste tijd aan deze hoopgevende ontwikkelingen meer aandacht te geven. Ze ziet de tweejaarlijkse erfgoedprijs als een beloning voor de gezamenlijke inzet en daadkracht van velen én als een aanmoediging voor de toekomst. Een Raad van Advies, jury en secretariaat staan de initiatiefnemer terzijde. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Stichting Nederland Monumentenland dragen het initiatief een warm hart toe. Bedoeling is de FIEN Industrieel Erfgoedprijs voor het eerst uit te reiken in 2021.

FIEN ziet aanmeldingen voor deze prijs graag tegemoet.

Contactpersoon is Jan Reijnen, oud-voorzitter van FIEN en adviseur. Zijn adres: Meerstraat 2, 6655 AS Puiflijk. Mail: Reijnenjh@gMail.com. Tel: 06 38 09 37 63.

De voorwaarden en het reglement zijn te vinden op: http://www.industrieel-erfgoed.nl/nieuws/fien-industrieel-erfgoed-prijs