donderdag 8 juni 2017

Mobiel erfgoed van stad en streek in Nederland


Op zaterdag 17 en zondag 18 juni aanstaande vindt voor de derde keer het evenement VolgendeHalte: Openluchtmuseum! plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Na het succes van de twee voorgaande edities wil museum het evenement dit jaar op verschillende manieren uitbreiden en meer betekenis geven. Het museum wil een groter publiek bereiken (meer bezoekers), meer mobiel erfgoed tonen en aandacht schenken aan het verhaal achter de vervoermiddelen.

De kennis en expertise over de verhalen (gekoppeld aan de geschiedenis van de mobiliteit in Nederland) is aanwezig bij de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN); daarom werkt het Nederlands Openluchtmuseum graag met hen samen. De verbindingen tussen mobiel erfgoed en het onroerend, roerend en immaterieel erfgoed in het museum versterken elkaar.

Naast kennis brengt MCN een netwerk mee. Met hun contacten kunnen MCN en museum gezamenlijk de diverse partijen in het mobiel-erfgoedveld benaderen om bijzondere historische vervoermiddelen, ook uit de particuliere wereld, zichtbaar te maken voor een breed publiek. Op deze wijze versterken, verbreden en verdiepen we het bestaande evenement en brengen we het 'mobiel erfgoed van stad en streek' in den brede tot leven.

Een greep uit de verschillende presentaties: Bij het Rietveldhuisje uit het bungalowpark wordt de sportvliegerij als vorm van recreatie gedemonstreerd, bij de Stoomzuivelfabriek Freia het transport van zuivelproducten. Bij de arbeidershuisjes uit Tilburg wordt verteld en getoond hoe in de loop van de 20e eeuw niet alleen de elite, maar iedereen recht kreeg op een auto, ook de arbeider. Bij het Groene Kruisgebouw rijdt de wijkzuster op haar Solex; die zuster moest immers mobiel zijn en het mocht niet teveel kosten. De werfbaas op Marken vertelt over de glorietijd van de Zuiderzeevisserij.
Verder zijn een plattelandsgarage, een fietsenwinkel, een radmakerij, Van Gend en Loos en andere zaken rond geschiedenis en erfgoed van de mobiliteit te zien en te beleven. En tenslotte is er een uitgelezen collectie historische trams en bussen, die speciaal voor het evenement op 17 en 18 juni in het museum te gast zijn!

Het museum geeft hiermee vorm aan zijn missie: dichter bij de geschiedenis dan ooit. De stichting MCN werkt daar met veel plezier aan mee!