dinsdag 9 juni 2020

Mobiele Collectie Nederland vraagt aandacht voor gevolgen coronacrisis voor mobiel erfgoed


De stichting Mobiele Collectie Nederland heeft een brief gestuurd naar de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Engelshoven, om aandacht te vragen voor de precaire situatie waarin veel van het Nederlandse mobiele erfgoed verkeert als gevolg van de corona-crisis.

De Nederlandse collectie mobiel erfgoed bestaat uit vele tienduizenden objecten, variërend van fietsen en auto’s tot treinen, vliegtuigen en schepen. De musea op het gebied van mobiel erfgoed worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Musea mogen sinds kort weer hooguit mondjesmaat bezoekers toelaten en de museumspoor- en tramlijnen worstelen met de protocollen voor het toelaten van publiek tot museale collecties. In een historische tram of trein is het erg lastig om de 1,5 meterregel na te leven. Ook de chartervaart met historische schepen ligt stil en dat zal naar verwachting voorlopig niet anders worden en datzelfde geldt voor rondvluchten met historische vliegtuigen. De vele duizenden vrijwilligers die dit mobiele erfgoed restaureren, in stand houden en exploiteren zitten noodgedwongen thuis, terwijl de huidige periode van het jaar de tijd is waarin het publiek in groten getale allerlei evenementen en activiteiten bezoekt waarbij mobiel erfgoed wordt ingezet.

De stichting Mobiele Collectie Nederland verzoekt de minister onder ander andere haar invloed aan te wenden om de verschillende fondsen aan te sporen de mobiele-erfgoedsector te ondersteunen in deze moeilijke tijd en het voor particulieren aantrekkelijk te maken geld te doneren.