vrijdag 16 oktober 2015

Foto’s realisatie Joods Monument in Spoorwegmuseum


Utrecht, 15 oktober 2015

Op 29 oktober wordt bij het Maliebaanstation het Joods Monument onthuld ter herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. De Georgische kunstenaar Amiran Djanashvili maakte het bronzen kunstwerk dat voor de gedenkmuur komt te staan. In ‘Een beeld in wording’ legde fotograaf Iris Tasseron de totstandkoming van het kunstwerk vast. De fotoserie is van 29 oktober t/m 6 december te zien in het Maliebaanstation. De entree is gratis.

De plek van het monument bij het Maliebaanstation is niet toevallig gekozen, hier werd het merendeel van de ruim 1200 Utrechtse Joden op transport gesteld. Het Spoorwegmuseum besteedt aandacht aan de rol van de spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog met de permanente tentoonstelling ‘Beladen Treinen’. Het nieuwe Joods Monument Utrecht bestaat uit een gedenkmuur van zeven meter breed en drie meter hoog, met daarop de namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse medeburgers van onze stad. Voor de muur staat een bronzen kunstwerk bestaand uit een Minjan met een Sjofar. De Minjan is een groep van tien mannen die nodig zijn om een Joodse bijeenkomst een wettig karakter te geven. De voorste figuur van de tien mannen draagt de Thora en leest hen daaruit voor. Achter de negen andere mannen zijn, als het ware, de schimmen te zien van alle weggevoerden. Sjofar is het Hebreeuwse woord voor ramshoorn en vormt een teken van hoop bij een dieptreurig gebeuren.

Het kunstwerk is gemaakt door de Georgische kunstenaar Amiran Djanashvili. Vanaf juni 2014 volgde fotograaf Iris Tasseron de kunstenaar bij het maken van het beeld. Ze fotografeerde hem in het atelier waar hij geconcentreerd werkte aan het kunstwerk. Amiran werkt op basis van een schets, maar past het beeld steeds weer aan totdat de vorm geheel naar tevredenheid is. Het gevolg van deze werkwijze is dat het kunstwerk gedurende het proces verandert. Wat als een blok klei begon groeide op deze manier uit tot het uiteindelijke resultaat in brons. Tasseron volgde dit proces op de voet en toont het resultaat in Het Spoorwegmuseum.