maandag 11 november 2019

Succesvolle Dag voor de railmuseamedewerkers


Zaterdag 2 november werd de inmiddels traditionele Dag voor de Railmuseamedewerkers gehouden. Gastheren waren deze maal het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) samen met het Haags Bus Museum (HBM) en Tramweg Stichting (TS) werkgroep Scheveningen. De deelnemers werden gastvrij ontvangen in de fraaie Remise Frans Halsstraat, zoals deze vroeger bij de Haagsche Tramweg-Maatschappij heette, uit 1906. Een keur aan historische trams en autobussen stond opgesteld, zowel van de HTM als van de vroegere NZH.
Mevrouw Mattijssen spreekt de railmuseavrijwilligers toe.
De voorzitter van het HOVM opende de bijeenkomst en heette iedereen namens de organisatoren welkom. Daarna was het woord aan mevrouw Christianne Mattijssen. Mevrouw Mattijssen is directeur van de directie Erfgoed & Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij wees erop dat de vrijwilligers van de railmusea niet alleen bezig zijn met een hobby maar dat zij ook passen in de definitie van de Erfgoedwet: het behouden van zaken waar we aan hechten en die we willen overdragen aan de volgende generaties. Zij zijn dus ook erfgoedzorgers. Verder wees zij erop dat het Ministerie eind 2018 een miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor een subsidieregeling voor ‘Restauratie en verduurzaming van mobiel erfgoed’. Van die regeling is goed gebruik gemaakt en het miljoen is dan ook nagenoeg op, maar het Ministerie zet zich ervoor in om nogmaals een miljoen euro beschikbaar te stellen voor restauratieprojecten op het gebied van mobiel erfgoed, op voorwaarde dat in aanvragen nadrukkelijk aandacht moet worden gegeven aan verduurzaming. Zij riep de aanwezigen op daar vooral creatief in te zijn.

Daarna gingen de rondleidingen in de remise van start, waarbij vele anekdotes uit de geschiedenis van het Haagse openbaar vervoer werden verteld en begon het rittenprogramma, waarbij vanaf de remise via het Kerkplein naar Scheveningen werd gereden. Dankzij de ingenieuze dienstregeling konden de deelnemers onderweg overstappen op andere trams of bussen en zodoende uitgebreid kennismaken met de grote collectie van de gezamenlijke Haagse museumorganisaties. En zoals dat hoort bij dergelijke gelegenheden konden de aanwezigen daarna nog lang napraten tijdens een gezellige borrel.