dinsdag 31 mei 2016

Tweede Nationaal Congres Mobiel Erfgoed op 22 juni 2016 - Perspectief voor Mobiel Erfgoed!


Inleiding
Mobiel erfgoed vertegenwoordigt een nationaal belang, zoals is onderstreept tijdens de behandeling van de recent vastgestelde Erfgoedwet. De stichting Mobiele Collectie Nederland stelt tijdens het periodieke nationaal congres actuele thema's die van belang zijn voor het mobiel erfgoed aan de orde met haar netwerkpartners.
Aanleiding
In het jaar 2015 vond de behandeling plaats van de Erfgoedwet in de Tweede Kamer. Op 1 juli 2016 - enkele dagen na ons congres - treedt de nieuwe Erfgoedwet in werking. Voor het mobiel erfgoed is dat een belangrijke gebeurtenis, een keerpunt zelfs. In 2015 nam de Tweede Kamer namelijk twee moties op de Erfgoedwet aan die erkenning en steun bieden aan het mobiel erfgoed. Daarmee helpt het Rijk om het mobiel erfgoed op de kaart te zetten. Diverse projecten zijn inmiddels met steun van de Rijksoverheid in gang gezet, waaronder het project Toonbeelden van mobiel erfgoed. De mobiel erfgoedsector wil graag met haar stakeholders bespreken wat deze projecten inhouden en wat deze voor u als stakeholder betekenen.
Doel
Het doel van het congres is om als mobiel erfgoedsector actuele uitdagingen en kansen voor samenwerking te bespreken, samen met belangrijke stakeholders. We benoemen relevante punten voor de politiek-bestuurlijke agenda. Denk daarbij aan de erfgoed- en de cultuuragenda, maar ook aan de ruimtelijke en de sociaal- maatschappelijke agenda, de economische en de onderwijsagenda.
Doelgroep
Het congres is bedoeld voor betrokkenen bij het Rijk, gemeenten en provincies, beleidsmakers en politici, fondsen en sponsors, consultants en ondernemers, musea en erfgoedorganisaties, de toeristische sector en het onderwijs.
Thema 2015
Het thema van het tweede Nationaal Congres Mobiel Erfgoed in 2016 is:
Perspectief voor Mobiel Erfgoed!
de maatschappelijke relevantie van het mobiel erfgoed
Dit thema wordt belicht door middel van drie sub-thema's:
  • Toonbeelden van mobiel erfgoed
  • Register voor mobiel erfgoed
  • Mobiel erfgoed en wet- en regelgeving
    Tijdens het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed 2016 komen deze thema's op diverse manieren aan de orde: door presentaties, discussies en workshops over actuele ontwikkelingen.
    Datum, locatie en organisatie
    Het tweede Nationaal Congres Mobiel Erfgoed vindt plaats op 22 juni 2016 bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort, Smallepad 5. De organisatie van het Congres is in handen van de stichting Mobiele Collectie Nederland en het Mobiel Erfgoed Centrum, in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

    De kosten voor deelname aan het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed. bedragen 105 euro. Deze kosten zijn incl. het boek 'Erfgoed dat beweegt!', koffie/thee, lunch en borrel. Het aanmeldingsformulier vindt u hier.